maanantai 19. helmikuuta 2018

Unkarilainen herätys

Minulta olisi voinut mennä tänä aamuna rukousaamiainen väärään kurkkuun, ellen olisi mielenlaadultani melko maltillinen.

Nautittuani jukurtin kävin kiireesti autotallissa laittamassa auton moottorin lämpiämään. Sitten tulin pikaisesti takaisin ja istahdin olohuoneen nurkkaan nojatuoliini. Radion aamuhartauden olisi pitänyt jo alkaa, mutta radiosta tulvikin vanha venäläinen iskelmä. Yritin säätää kanavaa, mutta Radio 1 tuntui olevan kateissa. Avasin tv:n ja siellä ohjelmisto oli ihan kohdillaan. Hain Radio yhtä vielä tavallista etäämpää radion säätöpalkista ja sain kuuluviin unkarinkielistä puhetta! Vasta silloin tajusin, etten ollut työntänyt virtakytkintä pohjaan asti FM-kanaville vaan se oli jäänyt AM-kanavien alueelle, josta löytyi kansainvälistä ohjelmaa.

Sain aamuhartauden lopun kuunneltua, vieläkin siellä puhuttiin viime viikon tuhkakeskiviikosta, paaston alusta ja katumuksesta. Itse aamuhartaus ei tehnyt minuun tällä kertaa ihmeempää vaikutusta. Sen sijaan se atavistinen säikähdys, joka venäjänkielisestä radiolähetyksestä minuun pulpahti, sai minut mietteliääksi. Vanhasta muistista tulin ajatelleeksi, että maani olisi kenties miehitetty! Arvatkaa ketkä olisivat olleet asialla. Vaikka säikähdys muuttui pian naureskeluksi, jäi se silti mieleeni.

Päivällä löysin Ylen uutisten nettisivuilta kuvauksen Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puheesta kansalleen. Uutisen mukaan Orban varoitteli unkarilaisia islamin leviämisestä Eurooppaan. Hän oli puheessaan kuulemma arvellut Euroopan suurten kaupunkien olevan pian muslimienemmistöisiä. Orban oli myös uutisen mukaan pitänyt kristinuskoa Euroopan viimeisenä toivona.

Euroopan entisten kansandemokratioitten nykyiset poliittiset viestit kielivät minun nähdäkseni huolesta ja hädästä, joka on aiheutunut siitä, ettei Euroopan Unioni ole osoittautunut sellaiseksi tahoksi, joka kunnolla pitäisi huolta entisistä itäblokin maista. Monet näistä maista liittyivät kiireesti Natoon, sillä oli niitten intressissä, ettei maan alueelle synny valtatyhjiötä. Juuri valtatyhjiöt synnyttävät sotia. Nyt Nato kyllä takaa turvallisuuden, mutta ottaa siitä kunnon korvauksen. Euroopan Unioni varmaankin näyttäytyy Visegrád-maille robinhoodina, joka ottaa kaikilta mailta ja antaa etupäässä rikkaille maille. Niin kauan kuin Visegrád-maat ja niitten kaltaiset pienet, sosialismin pohjalta nousevat valtiot eivät saa tarvitsemaansa tukea taloutensa kohentamiseen, niin kauan niissä menestyvät kansallismieliset voimat. Itäisen keski-Euroopan mailla on historiallisestikin syytä olla huolissaan uusien liittoumien mukanaan tuomista uusista puuhevosista. Niitten radioista on kuulunut vieraskielistä puhetta ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti